Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


24:e söndagen efter Trefaldighet
Malå kyrka
9 november 1997
Tema: Den yttersta tiden
Text: Matt 24:3-14


Vi befinner oss i slutet av kyrkoåret, just innan adventstiden, och de tre söndagar som återstår har ett liknande tema. Det handlar om det som väntar, det som ligger framför oss, de yttersta tiderna, tiden när Jesus kommer tillbaka för att hämta de som tillhör honom och tiden för jordens undergång. Det är en skrämmande tid, men samtidigt så hoppfull, eftersom att när Jesus kommer i sin makt och härlighet ska hela skapelsen befrias och Guds rike ska en gång för alla ha besegrat ondskans makter och djävulen har kapitulerat. Då är hans makt slut!

Men när ska det här ske? För er som inte har hört och förstått det så står mitt i den yttersta tiden nu. Det dröjer inte länge förrän Jesus kommer tillbaka. Det har man i och för sig sagt och trott ända sen den första kristna kyrkans tid, men allt talar för att vi lever i den yttersta tiden.

Det handlar om att känna igen de tecken som bibeln beskriver. Jesus säger här i texten att hans återkomst ska föregås av ett stort lidande, att ”folk ska resa sig mot folk och rike mot rike, och det blir hungersnöd och jordbävning på den ena platsen efter den andra”. Och är det inte det som vi ser och hör om i princip varje dag. Vi ser hur laglösheten breder ut sig, hur ondskan accelererar. Vi kan höra skakande rapporter om hur kristna förföljs ute i världen och hur det på vissa ställen i arabvärlden och Kina till och med är snudd på massmord på sina ställen.

Alla tidens tecken tyder på att vi lever i den yttersta tiden. Men den exakta tiden när Jesus ska komma tillbaka kan ingen veta. Därför är det så viktigt att du och jag är beredda redan nu, att vi har det klart med vår frälsning, att vi har lämnat våra liv i Jesu händer och låter Jesus leva och bo i våra hjärtan.

Om vi är beredda är det en glädjens dag när Jesus kommer tillbaka, men det hindrar ju inte att man ändå känner sig lite orolig och rädd inför den tid som ligger framför oss. Men med stöd av Guds ord vill jag säga: Var inte rädda, drabbas inte av panik. När man drabbas av panik tänker man inte klart och då lyssnar man till alla falska profeter som leder oss fel.

Nej, lyssna i stället på Gud som säger: ”Var stilla och vet att jag är Gud. Jag har allt i min hand. Lita på mig. Jag är A och O, den förste och den siste, den som står bakom skapelsen och den som också ska fullborda den. Jag har skapat dig och jag vill också hjälpa dig i de yttersta tiderna. Jag har besegrat ondskan och döden. Håll ut och du ska vinna livets segerkrans.”

Men det innebär inte att du ska nonchalera farorna .Glöm inte bort att vara på din vakt. Vi kan aldrig säga att allt är lugnt. Vi måste hela tiden vara vaksamma så att vi inte blir lurade. När vi drabbas av förföljelser på olika sätt är det lätt att falla, särskilt om vi inte är beredda på dem.

Tänk dig ett träd i en storm. Till och med det största trädet kan falla. Det är bara de som har djupa rötter som står kvar. Se därför till att du har dina rötter djupt rotade i Jesus, att du varje dag lever med honom, att du fördjupar din tro genom bön, bibelläsning och nattvard och genom umgänge med andra kristna i gudstjänst och uppbyggliga samtal. Du behöver den styrka som det innebär och du kan inte få styrkan att stå emot på nåt annat sätt. Det är livsviktigt att dina rötter är tillräckligt djupa för att du ska bestå när prövningarnas stormar kommer. Det är nåt vi måste prioritera för att vi inte ska falla.

Men varför kommer då inte Jesus redan nu, innan plågorna är övermänskliga? Jo, det står att Gud väntar för vår skull, för att vi ska hinna omvända oss. Vi lever i en nådatid. Det står på nåt ställe i bibeln att Gud väntar för att alla folkslag i världen ska hinna höra evangeliet och få chansen till frälsning. Det har gått snart 2000 år sen denna mission började, men det är först nu som nästan alla folkslag på jorden har fått höra evangeliet. Det återstår bara några få. Även det är ett tydligt tecken på att Jesu återkomst inte är långt borta.

Djävulen vet att hans tid är kort. Det är därför som ondskans härjningar blir allt intensivare och allt lömskare.

Den yttersta tidens plågor är nåt som vi tyvärr måste igenom, precis som en gravid kvinna måste ha födslovärkar innan barnet, det nya livet ska kunna komma fram. Gud har förberett det nya livet för oss i ett rike där det inte ska finnas någon död, ondska eller elände. Håll ut, håll dig till Jesus och du ska bli räddad.

Och framför allt: Var inte rädd! Jesus är med dig. För att citera den psalm som vi snart ska sjunga: Var inte rädd, det finns ett hemligt tecken, ett namn som skyddar dig nu när du går. Det hemliga tecknet är korsets tecken, segerns tecken som påminner oss om Jesu seger över döden och döden. Och namnet som skyddar oss är Jesus. Det är namnet som står över alla andra namn, för det namnet ska rädda dig.

Håll dig till Jesus – bär korsets segertecken i ditt hjärta och Jesus kommer att bära dig genom den yttersta tiden till det underbara livet i himlen.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016