Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


18:e söndagen efter Trefaldighet
Gudstjänst i Backens kyrka
15 oktober 2017
Tema: Att lyssna i tro
Text: Matt 13:44-46


Brukar ni fundera på vem Gud är och hur Gud är? Jag gör det ganska ofta. Frågan är inte om Gud finns, för det är jag övertygad om, helt säker. Men vem är Gud? Och hur är Gud?

Det är en utmaning att fundera på de här frågorna. Det är på samma sätt som när man uppdaterar dataprogram och sånt, att vi har hela tiden möjlighet att ta reda på mer och uppdatera vår kunskap om Gud, att lära känna honom mer och mer. Det kan vi göra genom att läsa Bibeln, som berättar om Gud, genom att prata om våra personliga erfarenheter av Gud med andra som känner honom, och så vidare. Det finns alltid mer att upptäcka – och vi kommer att bli förvånade.

Ja, vem är Gud och hur är Gud? Jag har funderat på det här lite till inför den här predikan och jag har kommit fram till att Gud för det första är

Annorlunda

Gud är inte som alla andra. Han är inte som en människa, han tänker inte som en människa, han gör inte som en människa. Det står i Bibeln: ”Mina planer är inte era planer och era vägar inte mina vägar, säger Herren. Liksom himlen är högt över jorden, så är mina vägar högt över era vägar, mina planer högt över era planer.” (Jes 55:8-9)

Gud är annorlunda. Han är på ett annat sätt än vad vi tror och på ett annat sätt än vad andra säger. Gud är annorlunda. Och vet ni, det är bra, för då blir han intressant och spännande.

Det innebär bland annat att vi aldrig kan lära känna Gud helt och hållet. Det finns alltid mer att upptäcka. Det innebär att han inte alls struntar i oss, vilket en del människor menar. Gud bryr sig visst om hur vi har det – och han vill vårt bästa. Han säger bland annat i bibeln: ”Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp.” (Jer 29:11)

Gud vill att vi ska ha det bra. Han vill se välgång, som det stod här. Han vill ge oss en framtid och ett hopp. Det tycker jag känns fantastiskt bra. Gud är annorlunda.

Vi går vidare. Gud är också en som

Letar

Gud letar efter de som lämnat honom, letar efter de som gått vilse i livet, letar efter såna som behöver honom, letar efter det som han tycker är viktigast av allt, det som han tycker mest om i hela världen.

Det stod i texten att himmelriket är som en skatt som ligger gömd i en åker och att himmelriket är som när en köpman söker efter fina pärlor. Det är Gud det handlar om. Det är han som letar efter skatten och söker efter fina pärlor.

Och vet ni, jag har faktiskt med mig en sån här pärla. Den finns i den här kistan som står här framme. Det är en jättefin pärla. Ni ska få se. Alla som vill, unga och gamla, får komma fram och se pärlan som finns i kistan. Jag vill också att ni är tysta medan ni gör det och inte pratar med varann. Kom fram så får ni se en riktig pärla!

[Alla får titta i kistan och upptäcker då sin egen spegelbild]

Såg ni den värdefulla pärlan? Ja, det var du!

Tänk att den här berättelsen i bibeln handlar om dig, att det är du som är pärlan, att det är du som är skatten. Det är så Gud ser på dig.

Vad har vi sagt nu: Jo, Gud är annorlunda. Gud letar… och nu kommer vi till att Gud är

Rik

Den här pärlan som ni har fått se, alltså du, är väldigt dyrbar. Det kostar mycket att köpa den pärlan. Den kostar allt. Så dyrbar är du. Visste du det? Vi läste att köpmannen sålde allt han ägde för att köpa den.

Gud är väldigt rik, inte bara på pengar och sånt, utan på allt gott man kan tänka sig: Kärlek, glädje, frid, godhet, omsorg, välsignelser. Och det bästa är att han inte alls är snål. Han är så generös och vill dela med sig av allt det goda, dela med sig av sin rikedom, dela med sig av sina gåvor. Det är därför han vill köpa dig, så att säga, för att kunna ge dig allt detta.

Och det han vill slösa med mest av allt är sin kärlek till oss.

För nästa sak jag vill säga är att Gud

Älskar

Gud älskar dig och mig, så otroligt mycket. Det är därför han vill slösa med sin rikedom. Gud älskar dig, som du är. Du är en pärla i hans ögon. Vi sa för en stund sen att Gud är annorlunda och det innebär att även om du tycker att du är värdelös och du tror att alla människor hatar dig, så stämmer det inte med Gud – för han älskar dig! Han älskar alla. Utan undantag. Alla!

Hur kan jag säga det? Jo, för att Gud är

Pålitlig

Det går att lita på det här. Det står i Bibeln att ”Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare” (Rom 5:8)

Det är väl det bästa beviset för Guds kärlek, att han blir människa, att Jesus kommer till världen och ger sitt liv på korset. Så mycket älskar han dig och mig. Så mycket betalar han för att köpa skatten i åkern och den dyrbara pärlan. Han gav sitt liv. Det här med att han säger att han älskar oss är alltså inte bara nånting som jag har hittat på, utan han visar det med handling. Så mycket älskar han dig så mycket att han dog för dig, för att ge dig förlåtelse, frälsning, gemenskap med Gud och det eviga livets gåva. Allt det här gör att det går att lita på Jesus. Han är pålitlig.

 

Sammanfattning

Ja, vi ska sammanfatta, innan jag tar några korta ord som avslutning. Vi har sagt att Gud är Annorlunda, Gud Letar, Gud är Rik, Gud Älskar och Gud är Pålitlig.

 

Avslutning

Och så kommer avslutningen: Dagens tema är att lyssna i tro. Det är inte alltid lätt att förstå allt. Okej, idag har vi förhoppningsvis förstått att Gud älskar oss och att vi är dyrbara pärlor i hans ögon. Men ibland är det svårt att ändå förstå saker och ting. Ibland finns det sånt som är dolt i budskapet och ibland är det sånt som är upp och ner.

Idag är det faktiskt så. Det finns även nåt som är dolt och nåt som är upp och ner.

Vi ska göra ett lite experiment och se om ni upptäcker vad jag menar. Om vi tittar på orden som jag har skrivit upp: Annorlunda, Letar, Rik, Älskar och Pålitlig. Sen tar vi första bokstaven i varje ord. Vad blir det? ALRÄP. Det säger oss ju ingenting, men ibland är allt upp och ner, som sagt, så vad händer om vi vänder på ordningen och tar allt upp och ner? Jo, då bildas ordet PÄRLA.

Så svårt kan det ibland vara att förstå sig på Gud. Men när vi upptäcker vem han verkligen är – och bästa sättet är att se på hur Jesus är – så förstår vi att det också är han som texten handlat om: att Gud är skatten i åkern, att han är den dyrbara pärlan – och jag känner, utifrån vad jag har upptäckt om Gud, att även jag vill skaffa mig den skatten och köpa den pärlan, även om det kostar mig allt.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016