Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


18:e söndagen efter Trefaldighet
Piteå kyrka
25 september 2005
Tema: Att lyssna i tro
Gudstjänstens tema: "Du är en pärla"
Text: Matt 13:44-46


Jag pratade nyligen med en person som jobbar i en spelbutik. Hon berättade hur otroligt många människor det finns som spelar på oddset, travet och Lotto, som tippar och köper trisslotter. Vissa är där varje dag med hoppet om att vinna storkovan.

"Plötsligt händer det" är reklamen för Trisslotterna. Det är denna möjlighet som är drivkraften. Nästa gång är det kanske min tur. Och ingen av oss skulle väl neka sig hes om man fick en större summa pengar i sin hand, eller hur?

På Jesu tid fanns det inga trisslotter. Men då och då kunde någon hitta en nedgrävd skatt. Det var det säkraste sättet att skydda sina dyrbarheter när kriget närmade sig, att gräva ner dem. Ibland glömdes de här bort, kanske för att ägaren dött eller liknande. Ett antal år senare kunde då en plog slå i en murken träkista, som dolde en skatt. Eller en fot kunde trampa igenom och stöta emot en kruka full med guldmynt. Man förstår att det vilade ett slags trissförhoppningar över såna händelser. En fattig man kunde plötsligt bli rik.

"Himmelriket är som en skatt". En del av oss bara ramlar över himmelrikets skatt. En del har aldrig frågat efter Gud och helt plötsligt finns han bara där och allt blir så självklart. Andra har fått söka länge, precis som mannen som letar efter pärlor. Men även sökare kan bli finnare, om man vet vad man söker efter.

Vad är skatten för nånting?
Vad är skatten för nånting? Ja, det är ett liv i nära gemenskap med Gud.
Det står så här i Ordspråksboken 2:1-6: "Min son, om du tar emot mina ord och bevarar mina bud inom dig, så att du lyssnar till visheten och öppnar ditt hjärta för insikten, om du ropar på klokheten och kallar på insikten, om du söker henne som man söker silver, letar som efter en skatt, då skall du förstå vad gudsfruktan är och vinna kunskap om Gud. Ty det är Herren som skänker vishet, från hans mun kommer kunskap och insikt."

Jag skulle vilja sjunga en sång som Ingemar Olsson har skrivit och som jag tycker beskriver väldigt bra vad skatten är. Den heter "Himmelrik"

Fastän jag äger ingenting
äger jag ändå allting,
och när jag titta mej omkring
ser jag att jag är rik.
Jag har nånting att skratta åt,
jag har nånting att le åt
kan nästan inte fatta nåt,
det bästa det har jag fått.
Jag är rik. Jag har dej.
Himmelrik, tack vare Dej.
Jag är rik här och nu.
Himmelriket är Du.

Du ger mej nåt att kämpa för,
Du ger mej nåt att stå för,
och om jag lever eller dör
tillhör jag ändå Dej.
Dej kan man alltid lita på,
Dej kan man alltid tro på,
till Dej är det aldrig långt att gå,
för Dej kan man alltid nå.
Jag är rik. Jag har dej.
Himmelrik, tack vare Dej.
Jag är rik här och nu.
Himmelriket är Du.

Liv är mer än överflöd, har jag bara dagligt bröd
bör jag vara mer än nöjd när jag har Dej.
Livet när det är som bäst är en enda glädjefest,
Du betyder allra mest, allting för mej.

Fastän jag äger ingenting
äger jag ändå allting,
och när jag titta mej omkring
ser jag att jag är rik.
Dej kan man alltid lita på,
Dej kan man alltid tro på,
till Dej är det aldrig långt att gå,
för Dej kan man alltid nå.
Jag är rik. Jag har dej.
Himmelrik, tack vare Dej.
Jag är rik här och nu.
Himmelriket är Du.

Var finns skatten?
Var finns då denna skatt? Ja, den är inte långt borta alls.

Vi ber varje söndag i Herrens bön "Låt ditt rike komma". Det är just vad som sker. "Omvänd er. Himmelriket är nära", säger Jesus (Matt 4:17), nära både i rum och i tid. Himmelriket är här. Himmelriket är nu. Jesus är nära. "Omvänd er och tro på budskapet"! (Mark 1:15)

Hur hittar jag skatten?
Hur ska jag då bära mig åt för att hitta skatten? När jag var liten drömde jag om att hitta en skattkarta, en någorlunda detaljerad beskrivning som kunde hjälpa mig att hitta en riktig skatt. Och som av en händelse hittade jag en skattkarta här på blädderblocket!

Enligt den här kartan verkar skatten finnas på flera ställen här i Piteå kyrka. Vad säger ni? Ska vi ut på skattjakt?

"Ta 7 steg mot kororgeln i söder". Oj, titta var vi hamnar. Det är precis vid dopfunten. Och här ligger det en lapp där det står.

"Jag älskar dig! Redan innan du föddes såg jag dig. Du vilar i min famn ända sen dopet. Jag har följt dig varje dag i ditt liv, mycket närmare än du kan ana. Du är en pärla! Du är min ögonsten!"
Undertecknat: Gud - genom Fadern din skapare.

Vi går vidare i vår skattjakt: "Ta 6 steg mot altaret". Men titta, här finns det en lapp till. Det står så här:

"Du är en pärla! Så fort livet hade tänts i dig så ville jag ha dig nära mig. Det var därför jag gav mitt liv för dig. Jag har köpt ditt livs åker med mitt dyrbara blod. Jag gav mitt liv för dig för att vi skulle kunna leva tillsammans i evighet. Varje gång du faller på knä här vid nattvardsbordet kommer jag att välsigna dig. Varje gång du tar emot brödet och vinet så tar du emot mig. Det är mer värt än allt annat, eftersom mitt blod har kraft och kommer att bevara dig till evigt liv".
Undertecknat: Gud - genom Jesus, din frälsare.

Enligt den här skattkartan finns det ytterligare ett kryss. "Ta 5 steg mot församlingen". Oj, nu är vi tillbaka vid ambon och här ligger det ytterligare en lapp. Här står det:

"Du är en pärla och jag önskar att du ska skina, så att alla kan se hur vacker du är. Jag vill ge dig en inre glans genom mitt levande ord. Om du lyssnar på mig så kommer jag att ge dig råd och vägledning, näring för vandringen genom livet.
Undertecknat: Gud - genom den Helige Ande.
PS. Påminn gärna prästen om detta, att det är mitt rena och klara ord som ska förkunnas, inget annat!"

Sen ser jag ett antal små kryss på kartan. Det verkar vara kryss för var och en av er. Ett kryss för Anki, ett kryss för kyrkvärdarna, ett för Folke och Harriet, ett för Emil, Peter, Eva, ett för Emma, Magda, Elsa, Maj-Britt, Åke, Ulla, eller vad du nu kan heta. Guds hälsning till dig är: Gräv där du står. Bönen är din spade. Knäpp dina händer och be.

Jag vet vilka avsikter jag har med er, säger Herren: välgång, inte olycka. Jag skall ge er en framtid och ett hopp. När ni åkallar mig och ber till mig skall jag lyssna på er. När ni söker mig skall ni finna mig. Ja, om ni helhjärtat söker efter mig skall jag låta er finna mig, säger Herren” (Jer 29:11-14a)

Oj, vilken lyckad skattjakt, eller vad säger ni?

Avslutning
Vi började med att prata om trisslotter, om hoppet att vinna storkovan. Den chansen är minimal, förväntningarna är onödigt "uppTRISSade", skulle man kunna säga. Det är ytterst tveksamt om detta "Plötsligt händer det" skulle gälla dig. Men när det gäller sökandet efter den verkliga rikedomen, att bli himmelrik, så har alla chansen. Du har skattkartan, du har spaden och du vet om att du är en pärla i Guds ögon! Då kan ingenting gå snett!!

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016