Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


17:e söndagen efter Trefaldighet
Högmässa i Piteå kyrka
27 september 2015
Tema: Rik inför Gud
Text: Matt 6:19-24


Vad är det första du skulle rädda om ditt hus började brinna?

Det är antagligen en fråga som de flesta av oss har funderat på. Ditt svar visar också en del av vad som är dina käraste ägodelar.

Förhoppningsvis skulle du först välja att väcka dina familjemedlemmar och se till att alla kom levande ut ur huset eller lägenheten. Sen vet jag inte hur du skulle prioritera. Själv skulle jag kanske välja min dator, eftersom jag har så många fantastiska predikningar samlade där, haha. Nej, men där finns många saker jag vill spara, både texter och fotografier. Sen skulle jag vilja hinna rädda min bibel. Inte för att den inte går att ersätta med en ny, utan för alla understrykningar och att den är så viktig för min tro, både symboliskt och konkret.

Men hur mycket vi än planerar för vad vi skulle rädda i en katastrofsituation, så är det inte ens säkert att vi skulle hinna ta med oss nånting.

Tidigare i veckan läste jag i Norran om ett hus, som brunnit ner till grunden i Malå, där jag bodde på 90-talet. Det var nån granne som upptäckte branden mitt i natten, tack vare att hunden hade betett sig väldigt konstigt. Paret som bodde i huset räddades i sista stund. De hann bara få på sig kläderna innan huset var övertänt. De fick ingenting med sig. Allt försvann i branden.

Det här visar oss på sårbarheten i våra liv, hur lätt allt kan försvinna. Och det påminner oss om hur viktigt det är att prioritera och satsa på vad som är viktigast i livet, framför allt på det som är bestående.

Men visst finns det lockelser för oss människor. Dagens bibeltexter sätter fingret på hur lockande det kan vara att göra sin egen gud, att dansa kring guldkalvar. Och världen lockar, som Paulus skriver, med ”vad kroppen begär, vad ögonen åtrår, vad högfärden skryter med” (1 Joh 2:16). Och du kan inte tjäna både Gud och Mammon. Guldet kan bli din gud.   

Samla inte skatter här på jorden”, säger Jesus, för det finns inget bestående värde i det jordiska. Jesus skulle i dagens text mycket väl ha kunnat ta med branden som exempel, men han nämner att tjuvar kan stjäla och att mal eller mask kan förstöra din egendom. Andra mer nutida exempel är att det kan komma börskrascher och liknande. Allt kan helt plötsligt vara borta. Här i världen finns det inga garantier, inte när det gäller världsliga saker. Inför evigheten är det inte mycket som består. Så vad bygger du ditt liv på?

CS Lewis har sagt: ”Don’t let your happiness depend on something you may lose”. Alltså: ”Låt inte din lycka bero på något du kan förlora”.

Nej, se till att satsa på det som består. Se till att bli himmelrik. För när du investerar ditt liv i de himmelska aktierna, så kommer det att bli en evig avkastning. Då blir du himmelrik.

Hos Gud finns garantierna. Det går att lita på hans löften. Hur kan jag säga det? Jo, för att försäkringen är undertecknad av Jesus Kristus. Genom Jesu död och uppståndelse är allt möjligt och när vi investerar våra liv hos honom, lägger våra liv i Frälsarens händer, så blir vi himmelrika.

Jesus säger: ”Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också”. Då investerar vi på rätt sätt. Och vi behöver inte heller vänta till evigheten innan vi får del av avkastningen.

Du har möjlighet att redan nu få ett förskott i form av Guds välsignelser, i den kärlek som övergår allt förstånd, i den djupaste glädjen som finns där inombords även när livet stormar, i den frid som inte världen kan ge. Och mycket, mycket mer av bestående värde.

Samtidigt är det inte alldeles enkelt för oss människor. Inte ens om man är präst är det helt självklart hur vi gör våra investeringar. Självklart vill jag söka Guds rike först av allt, men samtidigt är det så mycket annat i livet som pockar på uppmärksamheten och ibland funderar jag på hur man ärligt kan säga att jag först av allt söker Guds rike när jag spenderar mer tid framför datorn än i samtal med min Herre, mer tid framför TV:n är i läsandet av bibeln, bara för att ta ett par exempel.

Hade det gällt mina barn skulle de direkt säga att jag försummar dem lite för ofta. För dem visar jag bara min kärlek i form av tid och uppmärksamhet. Nåt annat ser de inte.

För Gud är det kanske annorlunda, eftersom han ser mitt hjärta och vet allt. Men visst spelar tiden och engagemanget roll i min Gudsrelation. Inte för Guds skull, utan för min skull. Jag kan förstås inte förvänta mig att Gud ska hinna fylla mig med sina välsignelser, med kärleken, glädjen, friden och det andra om jag bara stressar på och aldrig avsätter kvalitetstid med honom.

För jag vet ju vad psalmen säger:
”En liten stund med Jesus, och hjärtats oro flyr,
och blicken vändes åter från jordens små bestyr
till livets verkligheter, de ting som ej förgås
när himlarna och jorden av sin förvandling nås.”
(Sv Ps 207:3)

Men Gud säger till dig och han säger till mig, med ord från Jesaja: ”Glöm det som förut var, tänk inte på det förgångna. Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, märker ni det inte?” (Jes 43:18-19)

Jag finns här för dig, säger Herren. Nu startar vi på nytt. Sen påminner han oss om hur fortsättningen lyder, den som kommer direkt efter dagens evangelietext. Jag vet inte om ni har tänkt på det, att efter Jesu varningar om att inte samla skatter här på jorden och att ingen kan tjäna två herrar, så kommer följande:

Därför säger jag er: bekymra er inte för mat och dryck att leva av eller för kläder att sätta på kroppen. Är inte livet mer än födan och kroppen mer än kläderna? Se på himlens fåglar, de sår inte, skördar inte och samlar inte i lador, men er himmelske fader föder dem. Är inte ni värda mycket mer än de? Vem av er kan med sina bekymmer lägga en enda aln till sin livslängd? Och varför bekymrar ni er för kläder? Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem. Om nu Gud ger sådana kläder åt gräset på ängen, som i dag finns till och i morgon stoppas i ugnen, skall han då inte ha kläder åt er, ni trossvaga? Gör er därför inga bekymmer, fråga inte: Vad skall vi äta? Vad skall vi dricka? Vad skall vi ta på oss? Allt sådant jagar hedningarna efter. Men er himmelske fader vet att ni behöver allt detta. Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.” (Matt 6:25-34)

Jesus lyfter alltså fram allt vad Gud har att ge, det som inte världen och mammon kan ge, nämligen detta att vi inte behöver oroa oss. Bekymra er inte. Jag älskar er, vet vad ni behöver och jag håller dig i min hand. Lämna all din oro till mig, så får jag ge dig min frid i stället. Ja, sök först mitt rike och min rättfärdighet, då ska ni få allt det andra också. ”Hä ordn sä” som piteborna skulle säga. Det ordnar sig, för ”allt ju vilar i min Faders händer, skulle jag som barn väl ängslas då” (SvPs 249:1).

Här blir det så tydligt hur mina investeringar i Gud får direkt avkastning i form av det jag behöver för livet, för min vardag och för evigt. Då inser jag hur himmelrik jag faktiskt är.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016