Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


15:e söndagen efter Trefaldighet
Öjeby kyrka
28 september
2014
Tema: Ett är nödvändigt
Text: Luk 10:38-42


Tänk att få vara vän med Jesus!

Den här texten om Marta och Maria hör till mina favoriter. Det gör överhuvudtaget alla berättelserna om när Jesus hälsar på hos sina vänner i Betania, för han återkommer ju hit vid flera tillfällen, t ex när Jesus uppväcker brodern Lasaros från de döda och när Maria strax före påsk smörjer Jesu fötter med dyrbar, äkta nardusbalsam, och torkar dem med sitt hår. I dessa berättelser är det så tydligt hur mycket Jesus tycker om att vara hemma hos vännerna i Betania, hur mycket Jesus uppskattar vänskapen med dem – ja, hur mycket han älskar dem.

Ja, tänk att få vara vän med Jesus. Jag är säker på att Jesus längtar efter att ha samma relation med dig och mig. Han har ett hjärta som rymmer så många vänner och du är en av dem som Jesus särskilt vill ha gemenskap med, både här och nu, den tid som ligger framför och sen i evigheten. Jesus vill låta dig få veta hur mycket han älskar dig och hur mycket han bryr sig om dig och ditt liv.

 

Tänk att få vara som Maria!

I texten läste vi hur Maria sätter sig ner vid Jesu fötter för att lyssna till vad han har att säga. Jag ser framför mig hur de har ett förtroligt samtal, att det inte är så många andra där, mer än Marta som springer runt för att städa lite och ordna med nåt att bjuda på – ett förtroligt samtal om livet. Jag hoppas och tror att Marta fick den möjligheten senare, även om hon var lite för upptagen med annat just vid det här tillfället. Men det är som Jesus säger, att Marta – och många av vi, törs jag säga – gör oss lätt bekymmer och oroar oss ”för så mycket, fast bara en sak behövs. Maria har valt det som är bäst och det skall inte tas ifrån henne”.

Ja, tänk att få vara som Maria, att få lämna all oro och bekymmer åt sidan (eller snarast till Jesus) och bara sitta ner vid Jesu fötter och dela livet med honom. Och den möjligheten har vi varje dag. Jesus vill så gärna ha förtroliga samtal med dig, varje dag, för att uppmuntra dig och vägleda dig genom livet.

 

Tänk att få personlig coachning av Jesus själv!

Ja, tänk att få personlig coachning av Jesus själv, att få höra hans kloka ord, hans välsignade ord, hans gudomliga ord, rakt in i mitt liv och min situation. Han känner mig ju bäst av alla och vet precis vad jag behöver för att kunna växa i livet, växa i tro och växa som människa.

Vad tror du att Jesus skulle säga till dig om han vore din personlige coach eller mentor?

Kanske skulle han försöka få dig att slappna av, att inte ta livet på så stort allvar, att släppa sånt som du ändå inte kan göra nåt åt, att undvika sånt som inte är bra för dig. Han skulle definitivt visa dig på alternativen, så att ditt liv mer skulle likna en trerätters gourmetmåltid än en snabbmatslunch.

Jesus skulle framförallt hjälpa dig att förstå att han älskar dig och att han kan hjälpa dig med allting. Han skulle aldrig säga att du måste göra si och så för att duga i hans ögon. Nej, det är inte vad du gör som ger dig ett värde, utan den du är!

Och vem är du då? Jo, du är Guds älskade barn. Du är vän till Jesus. Det är grunden till allt, vad du än tycker och tänker om dig själv och vad andra än säger till dig. Du är Guds älskade barn. Du är vän till Jesus.

Jesus vill så gärna hjälpa dig med både små och stora saker i livet, coacha, vägleda, lösa, upprätta, förlåta, stötta, stärka, bygga upp och framför allt rädda dig, frälsa dig.

Jesus är inte heller en PT, en personlig tränare, som bara bokar in dig för nån enstaka träff i veckan. Nej, han vill hela tiden vara nära dig och hjälpa dig. Han vill ständigt vara en gäst i ditt hem, dela ditt liv och viska gudomliga ord i ditt hjärta.

Ja, jag tror faktiskt att Jesus ofta viskar när han talar till oss, inte för att inte andra ska få höra, utan dels för att vi ska lockas att komma ännu lite närmare honom, så att vi kan känna värmen från honom, förstå omsorgen och den äkta kärleken; och dels så att bruset som vi ständigt har kring oss och livshetsen som alltför ofta överröstar alla goda ord, stängs ute. Det är då, i Jesu närhet, vid hans fötter – eller om du så vill: uppkrupen i soffan bredvid honom – som Jesus verkligen kan tala förtroligt med oss.

Ja, Jesus vill gärna vara din personlige coach för att hjälpa dig och vägleda dig genom livet, genom framgångar och motgångar, genom livsglädjen och vistelsen i dödsskuggans dal, genom tro och tvivel, genom hälsa och sjukdom.

Och hans mål är att du ska växa i livet, växa i tro och växa som människa och framför allt växa för hans eviga rike.

 

Vad ska vi göra?

Men hur ska vi då göra rent praktiskt för att få del av allt detta?

Evangeliet, det glada budskapet, är att vi inte behöver göra nånting annat än att vara som Maria, att sätta oss ner vid hans fötter, att stilla oss och så bara ta emot.

För en del fungerar det bäst med att be, för en del fungerar tystnaden lika bra, eller en skogspromenad, eller att läsa nåt uppbyggligt, nån andaktsbok eller andra tänkvärda böcker. Att läsa Bibeln, givetvis. Med den Helige Andes hjälp kommer även den att öppnas för dig, så att du får ta emot livgivande ord. Det står ju bland annat: ”Kom till mig och hör noga på, lyssna, så får ni liv” (Jes 55:3a)

Ett annat sätt är nånting som kanske är lite bortglömt, nämligen detta med själavård. Du behöver ju inte vara i kris för att behöva och få själavård. Jag är säker på att vi alla skulle må bra av regelbunden själavård, ett enkelt samtal med till exempel en präst. Då blir fokus mer på själens friskvård. Det tror jag skulle hjälpa oss väldigt mycket.

Och glöm inte heller bort det andliga samtalet hemma vid köksbordet. Även där är Jesus närvarande på ett speciellt sätt, ”ty där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem” (Matt 18:20), säger Jesus. Jesus kan nämligen använda andra människors erfarenheter och ord också, för att coacha och vägleda dig. Det är ett av de vanligaste sätten, skulle jag vilja säga. Det handlar bara om att vi är öppna för det och lyssnar efter Jesu ord och vilja i det som sägs i samtalet. En underbar ”bieffekt” av ett sånt samtal är att gemenskapen även blir så mycket större med den man pratar med. Jag tror att följande ord även gäller i dessa sammanhang: ”Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också” (Matt 6:33)

 

Avslutning

Nej, för att nu gå in för landning i dagens predikan, så vill jag understryka hur viktigt och livgivande det är att ta Jesu ord på allvar i dagens text om Marta och Maria: väsa inte på så mycket med allt du har att göra, så att du missar möjligheten att få sitta ner vid Jesu fötter och bara ta emot allt gott han vill ge dig varje dag: välsignade ord till liv, befriande ord till hälsa och förlösande ord för din framtid.

Det står hos Jesaja: ”Glöm det som förut var, tänk inte på det förgångna. Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, märker ni det inte? Jag gör en väg genom öknen, stigar i ödemarken.” (Jes 43:18-19)

Ja, Jesus gör något nytt med oss. Han har redan börjat det goda verket inom dig och mig, så låt oss fortsätta låta honom leda oss och coacha oss på vår fortsatta väg genom livet.

Paulus skriver till sist: ”Jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk hos er också skall fullborda det till Kristi Jesu dag” (Fil 1:6)

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2016