Andaktsrummet:

[Predikan]

[Postillan]

[Predikoarkivet]

[Guldkorn ur Bibeln]

[Bibelord]

[Påskdramat]

[Vägen]

 

 

P o s t i l l a n

[Tillbaka till postillans huvudsida]


10:e söndagen efter Trefaldighet
Gudstjänst i Backens kyrka
25 augusti 2019
Tema: Nådens gåvor
Text: Matt 18:18-22


Allt vi får av Gud handlar om nåd, vilket betyder att vi får det helt gratis utan att ha förtjänat det. Luften vi andas. Maten vi äter. Husen vi bor i. Allt detta och mycket därtill är ytterst sett en gåva från Gud för att vi ska få leva. Ja, själva livet är en gåva från Gud.

Men ofta tar vi sånt för självklart. Vi rycker på axlarna – om ens det – är ofta inte ens tacksamma och hjälper inte heller andra att upptäcka Guds gåvor. Ja, kanske är det till och med så att vi inte själva har upptäckt allt som Gud har gett och vill ge oss.

I dagens gammaltestamentliga text befinner sig Israels folk vid berget Sinai. De hade levt i fångenskap i Egypten under många år, men nu hade Gud befriat dem och fört dem ut ur Egypten, ut ur slaveriet. Gud påminner dem om allt han gjort för dem och vill upprätta ett förbund mellan dem: Han lovar att han ska fortsätta ta hand om folket och leda dem och så länge som de håller sig till Gud så kommer det att gå dem väl. De får i sin tur ge sitt gensvar. De säger här vid berget Sinai: ”Allt vad Herren har sagt vill vi göra” (2 Mos 19:8).

Men Gud är tvungen att gång på gång påminna dem: ”Kommer ni ihåg? Minns ni? Ni har väl inte glömt? Jag har alltid varit med och kommer alltid att vara det. Håll er bara till mig”

Gud behövde alltså gång på gång öppna deras ögon för vad han redan gjort för dem och fortsätter att göra i deras liv. Och jag tror det är precis samma sak för oss. Vi behöver få öppnade ögon så att vi ser allt som Gud gör idag för oss personligen.

För Gud är nära. Gud är här hos dig, varje dag och varje stund. Han ser dig och känner dig djupast inne i hjärtat. Han vet vad du behöver. Han säger: ”Med evig kärlek har jag älskat dig, därför låter jag min nåd förbli över dig”.  (Jer 31:3 – Bibel-82)

För det är nåden det handlar om. Att Gud ser oss och älskar oss och vill ge oss allt det goda ur sina förråd, för hela vår varelse: för kropp, själ och ande.

Men jag tror att vi är många som är som Israels folk. Vi behöver bli påminda. Vi behöver öppnade ögon så att vi ser allt som Gud gör för oss varje dag.

Om det första handlar om att få öppnade ögon så behöver vi för det andra öppnade hjärtan så att vi kan ta emot. För det spelar ingen roll hur mycket gott Gud vill ge dig om du inte vill ta emot det.

Jag kommer att tänka på Emmausvandrarna som var på väg från Jerusalem under påsktiden. De var bedrövade eftersom Jesus hade blivit korsfäst och de var samtidigt förvirrade, eftersom de hört rykten om att Jesus hade uppstått. Så kom en man och slog följe med dem och de pratade om vad som hade hänt. Mannen förklarade för dem hur det låg till, varför Jesus hade varit tvungen att ge sitt liv och han pekade också på alla löften om uppståndelsen. Och ju mer han berättade för dem, desto mer brinnande blev deras hjärtan. De ville bara höra mer och mer. De ville ta emot allt mer av de ljuvliga ord som de fick höra, ta emot mer av det sprudlande liv som plötsligt fyllde dem. De öppnade inte bara sina hjärtan, utan även dörren till sitt hem för mannen. Och där, vid matbordet, gick det upp för dem att det faktiskt var Jesus som hade gått vid deras sida.

Så kan det vara för dig också, att Jesus har gått vid din sida bra länge, utan att du har förstått det. Han längtar efter att få berätta för dig om allt han gjort för dig och om det liv som han vill ge dig redan här och nu, ett liv med honom som skulle förvandla dig, som skulle lyfta dig upp och ge dig nytt livsmod.

Jesus säger: ”Se, jag står vid dörren och bultar. Om någon hör min röst och öppnar dörren skall jag gå in till honom och äta med honom och han med mig”. (Upp 3:20)

Det är hjärtat det handlar om. Det är dörren till ditt hjärta. Och när du öppnat ditt hjärta för Jesus, så kommer ditt liv att förvandlas. Du får en vän som aldrig överger dig. Du kommer att bli välsignad. Du kommer att få förlåtelse för precis allt du gjort. Du kommer att bli bevarad till det eviga livet. Och mycket, mycket mer.

Det är nåd det handlar om. Du behöver inte göra nånting för att förtjäna att ta emot Guds gåvor. Jesus har redan gjort allt. Han har betalat räkningen. Det handlar om dina öppnade ögon och ditt öppnade hjärta.

Och sen landar allt i dagens evangelietext: om öppnade händer.

När vi har tagit emot allt det goda, så är tanken att vi av bara farten ska dela med oss, inte hålla allt för oss själva, utan öppna våra händer och dela med oss av det vi har fått.

En av dessa gåvor står det om i dagens evangelietext: Där handlar det om förlåtelse. ”Herre, hur många gånger skall min broder kunna göra orätt mot mig och ändå få förlåtelse av mig? Så mycket som sju gånger?”, frågar Petrus.

Jesus svarar honom: ”Jag säger dig: inte sju gånger, utan sjuttiosju gånger”. Alltså oändligt många gånger. Lika många gånger som Gud är beredd att förlåta dig. Ge vidare det som du har fått som gåva. Det finns ändå mycket mer att få. Ge vidare. Var lika generös mot andra som Gud har varit mot dig.

Varför är det här viktigt? Jo, för Jesus säger ju att ”allt ni binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt ni löser på jorden skall vara löst i himlen”.

Tänk vilken makt som är lagt i våra händer, makten att lösa eller binda andra människor, att befria dem eller fängsla dem. Tänk vilket ansvar!

Du har fått förlåtelsens gåva, en av nådens största gåvor. Du är själv förlåten i ditt hjärta och gåvan är lagd i dina händer. Så sträck ut din hand och låt förlåtelsens gåva delas vidare.

 

© Sven-Bertil Grahn 1999-2019